ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ
Κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Αποταμίευσης και αποτελεί αφορμή για να μάθουμε ότι η αποταμίευση βοηθά στο ατομικό και γενικό καλό! Μέσα από κατασκευές και ευχάριστες δραστηριότητες μπορούν ακόμα και τα παιδιά μικρών ηλικιών να κατανοήσουν την έννοια της αποταμίευσης και την αξία της. Έτσι με βιωματικές δραστηριότητες οι εκπαιδευόμενοι με το σύνολο των αισθήσεών τους κατανοούν και μαθαίνουν ευχάριστα δύσκολες γνωστικά έννοιες (Σέξτου & Χατζηνικολάου, 2007).
ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:
Απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού καθώς και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.
Στόχοι:
• Κατανόηση εννοιών (αποταμίευση, χρήματα)
• Προμαθηματικές έννοιες (πολλά, λίγα, περισσότερο, λιγότερο)
• Εμπλουτισμός λεξιλογίου
• Λεπτή κινητικότητα
• Παρατηρητικότητα
ΥΛΙΚΑ
• Κέρματα μικρής αξίας
• Χαρτόνι
• Τετράγωνο κουτάκι κονσέρβας
• Κόλλα ή πλαστελίνη πολλαπλών χρήσεων
Εκπαιδευτική διαδικασία:
1. Ενημερώνουμε τους εκπαιδευόμενους ότι θα μάθουμε για την έννοια της αποταμίευσης και θα εξηγήσουμε τη χρησιμότητα των χρημάτων.
2. Δίνουμε εκτυπωμένο το παρακάτω αρχείο και ρωτάμε πού μπορούμε να φυλάξουμε τα χρήματά μας. Μπορούμε να μαζεύουμε λίγα κέρματα κάθε φορά και μετά από καιρό είναι σίγουρο ότι τα χρήματά μας θα έχουν γίνει πολλά! ΑΝΟΙΓΜΑ/ΛΗΨΗ ΑΡΧΕΙΟΥ
3.Κολλάμε το χαρτί σε ένα κομμάτι χαρτόνι και μαζεύουμε κέρματα μικρής αξίας (μονόλεπτα, δίλεπτα του ευρώ) και λέμε στα παιδιά να δουν τις εικόνες και τα ρωτάμε : “Πού μπορούμε να μαζεύουμε τα χρήματά μας; Αν είναι λίγα πού τα μαζεύουμε συνήθως; Εάν είναι πολλά πού τα φυλάμε;”. Εάν δεν έχουμε κέρματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλαστικά από κάποιο παιχνίδι ή να φτιάξουμε από χαρτόνι.
4. Στη συνέχεια λέμε στα παιδιά σε κάθε εικόνα να κολλήσουν τα κέρματα που λείπουν (είτε με κόλλα είτε με πλαστελίνη πολλαπλών χρήσεων …..έτσι θα μπορούν να τα αποταμιεύσουν όταν τελειώσει το παιχνίδι!).
5. Αφού τα παιδιά κολλήσουν τα κέρματα στο σωστό σημείο ρωτάμε: ” Πού βάλατε περισσότερα χρήματα και πού λιγότερα; Πού έχει περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι ή στον κουμπαρά; κτλ”
6. Στη συνέχεια, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία στο επόμενο φύλλο χαρτί, λέμε στα παιδιά να δουν τις εικόνες και ρωτάμε :” Τι μπορούμε να αγοράσουμε με τα χρήματα που συγκεντρώνουμε; Εσύ τι θα ήθελες να αγοράσεις εάν μαζέψεις χρήματα;” ” Βρες ποια κέρματα πρέπει να κολλήσεις στην κάθε εικόνα”.
7. Αφού έχουν αποφασίσει τι θέλουν να αγοράσουν με τα χρήματα που θα συγκεντρώσουν, ήρθε η ώρα της κατασκευής του κουμπαρά! Αξιοποιούμε ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο κουτάκι κονσέρβας και το ντύνουμε με ένα λεπτό χαρτόνι της αρεσκείας μας. Κάνουμε μία σχισμή στο καπάκι του για να βάζουμε τα χρήματα και δίνουμε στα παιδιά τα κέρματα για να διακοσμήσουν τον κουμπαρά τους!
Δείτε επίσης:
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ “ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟ” ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ: ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Σέξτου, Π. & Χατζηνικολάου, Σ. (2007), «Θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα Αγωγής Υγείας: Η Στεφανία και το μπαλόνι». Περιοδικό «Εκπαίδευση & Θέατρο», Τεύχος 8, σελ.39-45.
Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50 & ΠΕ01.50
M.Ed. Παιδαγωγικής ψυχολογίας
M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50
M.Ed. Ειδικής Αγωγής